Invigning av Stora torg och konstverket Omväg

Lördagen den 25 september klipps äntligen bandet för Stora torg i Eslöv. Torget och de omkringliggande gatorna öppnade i juni, men på grund av pandemin har den formella invigningen fått vänta.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Projektgruppen för invigningen av Stora torg har länge planerat för en invigning av torget. Beskedet från regeringen att restriktionerna lyfts från den 29 september innebär att besökstaket på 600 personer kommer att gälla. Det blir ett kvalitativt program, men de mest publikfriande punkterna får vänta till att restriktionerna lyfts.

– Vi hade en liten förhoppning att restriktionerna skulle släppa, så att vi skulle kunna lägga på ytterligare programpunkter. Men vi är ändå glada att kunna genomföra en fin invigning med publik på plats, säger kulturutvecklare Lotta Pettersson, projektledare för invigningen.

– En första tanke som kommer är att flytta evenemanget, men med såhär kort varsel är det inte möjligt, säger Marcus Kulle, förvaltningschef för Kultur och Fritid.

Invigningen bjuder på tal varvat med musik

Lördagen kommer att inledas av kommundirektör Eva Hallberg som är konferencier för invigningen. Landskapsarkitekt Niklas Bosrup från Sydväst arkitektur och landskap, som 2017 vann arkitekttävlingen om Stora torgs nya utformning, berättar om tankarna bakom arbetet.

Konstverket Omväg på Stora torg. Den 4 meter höga skulpturen av långa rostfria stålrör som växer upp ur markteglet och slingrar sig igenom sig själv i runda organiska former.
Konstnären Liva Isakson Lundin har skapat Omväg. Verket har donerats av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn.

Historien bakom Omväg

Konstverket Omväg, som donerats av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn, kommer även det att invigas. Vi kommer att få höra stiftelsens ordförande Bo Lundgren, kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder och konstnären Liva Isakson Lundin ge en inblick i processen som ligger bakom verket.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson har äran att klippa bandet och förklara torget och konstverket officiellt invigda.

Klubbkören bestående av 30 personer poserar tillsammans framför en mur.
Den 30 personer starka Klubbkören från Malmö får förstärkning av sångerskan Helena Josefsson. Foto: Peter Hybbinette

Folkmusik och körsång

Uppträder gör folkmusikerna Esbjörn Hazelius och Johan Hedin och den 30 personer starka Klubbkören från Malmö. Kören har ett alldeles eget sound baserat på genrer som pop, r’n’b, och hiphop och har bland annat medverkat i SVT:s Tunna blå linjen. Den här gången samarbetar kören med sångerskan Helena Josefsson, känd bland annat för sina samarbeten med Per Gessle.

Stadsfest nästa år

Planeringen är i full gång för en stadsfest till nästa sommar. Preliminära datum är satta till 18 och 19 juni. Mycket hänger på att en tillräckligt stor del av befolkningen har blivit vaccinerad och att inga publikrestriktioner behöver återinföras.

– Det är svårt att spekulera kring hur läget kommer vara till nästa år. Men jag hoppas ju självklart på att vi kan bjuda in hela kommunen till en fest på Stora torg, säger kommundirektör Eva Hallberg.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window