Stora torg har öppnat

Stora torg är öppet efter ombyggnaden sedan första advent och centrum är julpyntat med granar och belysning. Arbetet med gatorna runt torget pågår fortfarande men kommer även de att vara klara tidigare än planerat.

– Vi har kunnat flytta fram öppnandet av gatorna ytterligare. Just nu räknar vi med att allt ska vara klart redan i maj. Det är mer än ett halvår tidigare än den ursprungliga planen, säger Åsa Axén, kommunens projektledare.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Stora torg från ovan med granen i mitten. Markteglet kommer ännu inte till sin rätt då fogmassan måste få tid att tränga ner mellan stenarna. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Hoppas på invigning i sommar

Coronapandemin satte stopp för både nyinvigning av Stora torg och alla julevenemang. Istället planeras för en större festlighet framåt sommaren när hela ombyggnaden i centrum är klar. Förhoppningen är att samtidigt kunna uppmärksamma att Eslöv fyller 110 år 2021.

Granen var naturligtvis på plats lagom till advent.

Extra julbelysning i centrum

Kommunen satsade detta dystra år på att skapa julstämning i centrum med belysning och ljusdekorationer. Den vackra gatlyktan i centrum är specialdesignad för Eslöv. Den lyser normalt med ett varmt gyllene sken.

Lyktan kan programmeras med olika teman och under julmånaden blev det jultema med långsamma röda och gröna färgskiftningar. Årets sista dagar var det dags att byta till nyårstema.

Eslövslyktan glimmar i rött och grönt nu i adventstid.

Fogmassan kvar

Fogmassan måste få tid att tränga ner mellan stenarna.

Byggstängslet runt torget togs ner till första advent. Det gula markteglet på torget är till en början täckt av fogmassa.

– Tyvärr ser det smutsigt ut och man får intryck av att vi inte har städat ordentligt. I själva verket är det fogmassan som måste få tid på sig att tränga ner i alla fogar. Det är nödvändigt för att få en hållbar yta. Det kommer att ta några månader innan det gula markteglet kommer till sin rätt, förklarar kommunens projektledare Åsa Axén.

Arbetet med gatorna fortsätter

Arbetet med Östergatan förbi Stora torg och dess förlängning Västergatan, fortsätter mellan Kanalgatan och Storgatan. Det är omfattande arbeten som ska utföras. Arbetet på Östergatan vid Stora torg kommer att pågå till mars nästa år och Västergatan beräknas vara klar i maj, vilket är ytterligare en månad tidigare än beräknat.

Under hela byggtiden kan gående och cyklister ta sig fram till butiker och byggnader, även om det blir stökigt under perioden.

Bygget tog ledigt under jul- och nyårshelgen och återupptogs den 7 januari. Under den tiden fanns det en passage över arbetsområdet i höjd med Intersport för gående och cyklister.

Konstverket kommer framåt våren

I april påbörjas också arbetet med att sätta Liva Isakson Lundins stora konstverk Omväg på plats på torget. Det är ett stort konstverk i stål som kommer i mindre delar och ska sättas ihop på plats. Det arbetet kommer att ta ungefär en månad.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window