Möt konstnären bakom torgets nya skulptur

– Skulpturens form är inspirerad av hur järnvägen går i snirkliga vågrörelser genom det skånska landskapet. Det har jag kombinerat med en idé om ett rotsystem, som sträcker sig ner i marken och förankrar verket i historien och som samtidigt fortsätter att växa.

Liva Isakson Lundins konstverk för Stora torg i Eslöv
Så här kommer Liva Isakson Lundins konstverk för Stora torg i Eslöv, ”Omväg”, att se ut. Detalj ur 3D-bild från Sydväst arkitektur och landskap.

Det säger konstnären Liva Isakson Lundin, som vann tävlingen om att få smycka Stora torg efter ombyggnaden. Hennes vinnande förslag heter Omväg.

Liva Isakson Lundin menar att det föll sig ganska naturligt att utgå ifrån Eslöv som järnvägsknut och hur detta har varit viktigt för staden och dess utveckling. 

Donerade fem miljoner

Sparbanken Skåne donerade i fjol, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, fem miljoner kronor för utsmyckning av Stora torg. En jury har nu beslutat om vilket verket blir, efter att tre konstnärer tävlat under våren.

Vinnaren Liva Isakson Lundin är 28 år gammal och har en mastersexamen i fri konst från Kungliga konsthögskolan.

– Jag har alltid hållit på med konst, säger hon, alltid tecknat, alltid grejat och byggt saker hemma. Det är ett sätt att formulera sig, att testa idéer och samla tankarna om sånt som kan vara svårt att sätta ord på. Efter gymnasiet har det bara vuxit och blivit en större och större del av mitt liv – en del som jag i dag inte kan vara utan.

En naturlig utgångspunkt

Liva Isakson Lundin var en av de konstnärer som blev inbjuden att delta i tävlingen om utsmyckning av Stora torg.

– De sökte en konstnär som arbetade med rörelse och material i förändring, och jag har ju jobbat mycket med stål, rummet, spänning och rörelse i olika former. Sedan blev jag en av de tre som fick lämna ett konkret förslag. Jag är otroligt glad över att min skiss nu ska förverkligas!

– I min konstnärliga praktik försöker jag ofta hitta en känslighet i just stål och andra industrimaterial. I Omväg har jag velat göra en koppling till Eslövs Stora torg som en levande kontaktyta i rörelse. Skulpturen både drömmer sig tillbaka och fantiserar vidare.

Slutligen ville hon göra en skulptur som har en egen rumslighet. Man ska kunna gå igenom den och vara inne i den, som i en lund eller en glänta.

– Därmed ansluter jag till landskapsarkitekturens idé för Stora torg – kopplingen till omgivande fält, vatten och sten och som vill bevara de träd som redan finns på torget. Omväg blir en lugn plats, där man kan stanna till och fundera lite.

Prestigefyllt stipendium

Liva Isakson Lundin har redan haft ett tiotal utställningar. I fjol fick hon det prestigefyllda Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendium och ett ettårigt arbetsstipendium från statliga Konstnärsnämnden.

– Bonnierstipendiet var ju superfint. Nu också gjort färdigt mitt första större offentliga konstverk, i Knivsta Centrum för idrott och kultur. Installationen blev färdig för bara några dagar sedan. Det består av fem långa remsor – totalt 100 meter – av rostfritt stål, som svävar i taket i en av entréerna där.

Och sedan väntar Stora torg i Eslöv.

Konstnären Liva Isakson Lundin
Konstnären Liva Isakson Lundin fotograferad på på Konsthögskolan i Stockholm. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Läs mer

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window